post

Verslag Zwaagdijk – Woudia, foto’s door Elma

Zwaagdijk – Woudia 17-03-2024 (1-3)

El Clasico, The Old Firm, Der Klassiker, De Klassieker en de streekderby tussen Woudia en ̶S̶p̶i̶r̶i̶t̶  Zwaagdijk. Prachtige derby’s die garant staan voor spektakel. En afgelopen zondag was het weer zover, Woudia mocht zich revancheren voor de eerdere verliespartij tegen Zwaagdijk op Woudlust. In die wedstrijd was Woudia heer en meester in de eerste helft, maar kreeg het steeds na een voorsprong een snelle tegengoal te verwerken. En hoewel het nog 2-2 stond bij rust, verloor Woudia de wedstrijd met 2-4 door een dramatische tweede helft.

Naast dat het derby-day was, was het ook de verjaardag van Lex de Boer. De centrale verdediger, woonachtig op de Ouwedik, mocht 18 kaarsjes uitblazen. 18?? hoor ik u denken. Ja, 18. Lex speelt nu al bijna twee jaar in het eerste van Woudia en hij lijkt qua uiterlijk misschien op een ouwe bok, maar hij is nog maar 18. Leuk voor de spelers en de staf was dat Lex ging trakteren. Hij had twee kleine appeltaartjes mee en een soort slagroomtaart. En als klap op de vuurpijl werd er ook nog voor hem gezongen. Na de feestelijke bespreking stapten de mannen op de fiets naar Zwaagdijk.

Dan naar de opstelling. Omdat er bijna geen blessures meer zijn heeft trainer Kees Broers de luxepositie om keuzes te maken. Dit keer werd er bijvoorbeeld weer voor Mychael Rinkel en Mike Bakker gekozen en zaten Paul Beerepoot en Joppe Koopmans op de bank. En ook Gijs van Kampen stond er dit keer naast. De verdedigende middenvelder viel vorige week uit met een blessure en was nog niet helemaal fit. Raoul stond daarom rechtsmidden, Mike Bakker speelde op 10 en Ruud schoof een plekje terug.

Woudia begon fel aan het duel en was direct gevaarlijk. De eerste kans van de wedstrijd was dan ook voor de mannen uit Westwoud. Mike Bakker werd diep gestuurd en de verdediger van Zwaagdijk moest op de rand van de 16 aan de noodrem trekken (gele kaart). Een mooie plek voor een vrije trappen-specialist. Lars en Raoul stonden achter de bal en zonder een potje steen-papier-schaar besloot Raoul de vrije trap te nemen. De bal vloog prachtig om het muurtje heen en belandde in de linkerkruising, 0-1!

Na de vroege openingstreffer bleef Woudia goed combineren en daar had Zwaagdijk zichtbaar moeite mee. Steeds vaker haalt de jonge ploeg van Kees Broers soms even ‘het balletje eruit’ om de rust te bewaren en in balbezit te blijven. Zo ook in de 23 minuut van de wedstrijd. Vanaf de cornervlag wordt de bal door Luuk er uit gehaald en naar Sven gespeeld. De middenvelder gaf de bal indraaiend voor en daar had de keeper van Zwaagdijk zoveel moeite mee, dat hij de bal niet goed kon wegwerken. De bal belandde daardoor voor de voeten van Raoul die uit de draai de bal binnenschoot, 0-2. Dit was tevens de ruststand.

Tijdens de thee werd goed benadrukt dat de buit nog niet binnen was. Een slechte tweede helft zoals in de vorige editie kon namelijk nog steeds roet in het eten gooien. En de tweede helft, die begon een stuk slordiger. Van beide kanten werd sneller de lange bal gespeeld en terwijl Woudia soms nog probeerde te voetballen, werd ook wel eens gekozen voor een lange pegel naar voren. Het was dan ook heerlijk toen Mike Bakker 10 minuten na rust een corner besloot binnen te knikken. Een 3-0 voorsprong met nog een half uur te spelen. Dat kon toch niet meer fout gaan, zullen de vele Woudia-supporters hebben gedacht. Toch deed Zwaagdijk nog iets terug. Na een rommelig moment achterin de verdediging van Woudia schoot de spits van Zwaagdijk op doel. De ingevallen Jelle Rijpkema probeerde met een ultieme sliding te bal te stoppen, maar de bal kwam op zijn arm terecht. De scheidsrechter gaf een penalty en de aanvoerder van Zwaagdijk, Ruudos Groot, schoot de bal koeltjes binnen.

Gelukkig bleef het hierbij en was 1-3 de eindstand! Een mooie overwinning in de derby en door deze overwinning doet het team goede zaken op de ranglijst. Oude Sluis tegen HSV Sport eindigde namelijk in 0-0 en zo heeft Woudia de minste verliespunten van de competitie. De koppositie lonkt, maar daarvoor zal de ploeg geconcentreerd en volwassen moeten blijven spelen.

Gelukkig was dat een zorg voor later en konden de meegereisde supporters samen met het team de overwinning vieren in de kantine van Zwaagdijk. Het was er weer lekker ouderwets gezellig met schalen bitterballen en broodjes ham en kaas. Het toppunt van de middag/avond was de band Glock45. Vooral trainer Kees Broers kreeg het nogal warm van de leadzanger(es) en het zal ondergetekende niet verbazen als Kees gedroomd heeft over deze opvallende verschijning.

Aankomend weekend helaas een vrij weekend, maar we hopen iedereen de volgende wedstrijd te zien tegen Kaagvogels!