Bidons en Hygiene

Vandaag zijn alle bidons die zich binnen de muren van het Woudia-complex bevinden gereinigd. Vele bidons smerig en nog gevuld met water! Een ongezonde situatie. Hier wat vuistregels:

Richtlijnen voor gebruik Drinkwater bidons 

Bij het gebruik van de drinkwater bidons is het belangrijk om een aantal richtlijnen voor gebruik te hanteren. Hieronder de 5 belangrijkste richtlijnen op een rijtje. 

  1. Elke gebruiker zijn of haar eigen persoonlijke bidon 

Zorg ervoor dat elk gebruiker altijd zijn of haar eigen persoonlijke bidon heeft. Dit is erg belangrijk voor de hygiëne.

  • Alleen voor water De DrinkWater bidons zijn uitsluitend en alleen bedoeld voor 

het drinken van water. Het is niet de bedoeling dat de bidons worden gebruikt voor zoete of ongezonde dranken. 

  • Berg de bidons op hun kop op 

Bij het opbergen dienen de bidons op hun kop en zonder dop te worden opgeborgen. De dop kan dan het beste op de omgekeerde bidon worden geplaatst. Op deze wijze blijft er geen water achter in de bidons en ook niet in de doppen, hetgeen belangrijk is voor de hygiëne. 

  • Hou de bidons goed schoon 

Een bidon die continu opnieuw gebruik wordt, kan wel miljoenen bacteriën bevatten. Gelukkig kunnen deze bacteriën meestal geen kwaad. Het zijn eigen bacteriën uit maaltijdresten en speeksel en de kans dat je daar ziek van wordt is erg klein. Als je schoonmaakt met de hand, kun je de bidon (inclusief de dop) het beste goed omspoelen met warm water en een druppeltje afwasmiddel. Op deze manier wordt de bacteriegroei vertraagd. Spoel vervolgens de bidon en dop goed na met koud water. Of stop de bidon samen met de dop in de vaatwasmachine. Op warme dagen is het verstandig om de bidon uit de zon te houden en als het kan in de koelkast te leggen. Door de hitte groeien bacteriën namelijk veel sneller. 

  • Vervangen van bidondoppen 

Door het intensieve gebruik worden de bidondoppen vies of slijten ze, bijvoorbeeld omdat gebruikers erop bijten. Vervang tijdig vieze of versleten doppen, zodat de gebruiker altijd water kan drinken uit een bidon met een schone dop. 

Deze richtlijnen zijn afkomstig van het Voedingscentrum en DrinkSchoolWater. 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.