post

Verslag van de zinderende bekerfinale JO17

Zaterdag 1 juni 2024 stond de bus om half 10 bij Woudia klaar, mét onze eigen keeper en buschauffeur Rick Manshanden. Aan de voorbereiding zou het niet liggen, iedereen die daar zin in had, kon zich inschrijven voor een busreis naar de wedstrijd Odin 59 JO17-3 tegen Woudia JO17-1 welke werd gespeeld in Alkmaar. We vertrokken dus met een volle bus naar Alkmaar.

Meteen zat de sfeer er goed in, de Woudia-sjaal lag prominent voor het raam en Rick had een gezellig muziekje opstaan. Ook omzeilde hij vakkundig de file op de ring van Alkmaar, waardoor we stipt op tijd aankwamen bij het Jan Ory complex.

De spelers vertrokken naar de kleedkamer met coaches Lars van Diepen en Dave Andrews. Lars die natuurlijk hun eigen kampioenschap nog vers in het geheugen heeft, nam in de kleedkamer de belangrijke spelvormen nogmaals door en vertelde ieders opstelling. De meegereisde bezoekers dronken de koffiepot leeg en ijsbeerde langs het veld.

Wat heet veld, ik denk dat menig varken heel gelukkig zou worden van de modderpoel wat voor doelgebied moest doorgaan. En ook voor het 16-meter gebied lag een enorme plas bagger ter grote van een touringcar. Een goed begin….

Bij de toss koos Woudia voor de bal en Odin het veld. Wij begonnen dus op de helft met de meeste modder, maar hoopte daar natuurlijk zo min mogelijk tijd te verdrijven. Het fluitsignaal klonk en door wat gestuntel bij de Woudiaanse verdediging en de keeper, sukkelde de bal het doel in. Waardoor we na minuut 2 al op achterstand stonden. Na de tweede aftrap in vijf minuten gingen de spitsen Chris Rood, Max en ook Jari als een haas tikkend naar voren. Max passeerde een aantal spelers weergaloos en scoorde!!! 1-1!

Odin koos steeds voor de lange bal die Woudia vakkundig onderschepte, waardoor we veel tijd op de helft van de tegenstander speelde. Net voor rust brak Odin uit, onze keeper kwam ver zijn doel uit, speelde de bal weg. Vrij snel leden wij balverlies en onze keeper maakte te kort haast om terug te komen, waardoor ons doel een prooi werd voor de tegenstander. 2-1. Na deze tegenvaller, bleef de ploeg van Lars en Dave fanatiek doorjagen. Vooral door de werklust voelde Odin steeds de druk, waardoor ze veel balverlies leden.

Na de rust kwam Woudia als herboren terug het veld op, die limo is toch een lekker goedje! De coaches hadden enkele wissels doorgevoerd. Zo kwam Nanne weer terug in de basis, die vanwege een botsing met de tegenstander het veld had verlaten. Odin bleef vooral vanuit de keeper lange ballen geven, door twee doorgekopte ballen viel de derde tegengoal, waardoor we tegen een achterstand van 1-3 aankeken. Knap genoeg laat deze ploeg zich door een achterstand niet uit het veld slaan. Ze blijven aanvallen, strak op de man staan en winnen daardoor veel duels! Jari blijft achter zijn tegenstander aanjagen waardoor hij veel ballen afpakt en ook bij Finn lukt dat goed. Vaak speelt hij de bal vakkundig langs het lijntje naar voren, waardoor Jari hem voor kan geven op Max of Finn.

Woudia komt op stoom, Marc gijzelt de bal en speelt deze via Nanne op Dave, die een supermooie goal maakt. Daardoor staan we nog slechts één puntje achter op Odin, 2-3. Vrij snel hierna gaat het bij ons in de verdediging mis. Door een aanval van Odin en een wat chaotisch weggewerkte bal, komt die toch weer voor ons doel. Een van onze verdedigers probeert de bal weg te werken, maar dat mislukt jammerlijk….2-4.

En dan besluiten Lars en Dave Andrews de opstelling te veranderen. Dave wordt doorgeschoven naar het middenveld, Nanne zakt terug naar de verdediging waar hij samen met Huub en Marc staat. Na een aanval op Odin krijgt Woudia een corner. Dave neemt deze voor zijn rekening, zet ‘m goed voor en Nanne knikt de bal keurig in! 3-4!!

Waar we in de tussentijd vooral de bal aan het weg poeieren waren, begint het positiespel en passen terug te komen, de ploeg gelooft weer in eigen kunnen en de overwinning. In de laatste minuten spelen we vooral bij Odin op de helft. We houden ze goed onder druk en het lukt ze niet om hier onderuit te voetballen. We krijgen kans op kans, waarbij Jari wel de meest mooie, een pass van Finn precies op maat, krijgt Jari op zijn slof…. en schiet over. De zenuwen zullen we maar zeggen.

Na de keepersbal heeft Woudia de bal zeer snel terug en opent wederom de aanval op het doel van Odin. Na enkele goed rondgespeelde ballen en wat gepriek in de kleine ruimte met veel benen, schiet Dave de bal vakkundig in het doel!! 4-4!

Odin krijgt nog één kans door een hoekschop maar verprutsen deze, tot ons grote gelukt. De scheidsrechter fluit af! Penalty’s!!

De teams krijgen even de kans om bij te komen, strategie te bepalen en Lars zou Lars niet zijn als hij niet allang een lijstje met namen voor de penalty’s op zijn telefoon klaar had.

Nanne mocht voor ons beginnen en de druk is hoog. Waar hij altijd trefzeker is, schiet hij dit keer hard maar helaas in het bereik van de keeper. Odin schiet daarentegen meteen de eerste penalty raak. De beurt is aan Dave, die alles in de wedstrijd al gegeven had. Je kon aan hem zien dat de pijp echt leeg was. Ook hij schoot hard, maar de keeper zat er goed bij.

Klaas stond weer klaar op doel, koelbloedig, zonder gekke fratsen en bewegingen staat hij daar om de bal te pakken. En dat doet hij!! Odin mist hierdoor een punt. Chris Rood staat klaar om de penalty te nemen, ook hier is de druk zichtbaar hoog…. En hij mist. Odin denkt ondertussen dat ze de buit binnen hebben en juichen hard.

Odin staat klaar en schiet, Klaas heeft ook die bal te pakken. En Woudia begint weer te geloven in het kampioenschap. Max mag de volgende schieten…. En hij maakt deze kans genadeloos af! Odin schiet nogmaals maar ook deze heeft Klaas klemvast. Nu is het Finn, die voor de uitdaging staat om een penalty te nemen. Hij schiet hem vol overtuiging in de hoek. De laatste is voor Odin die de bal hoog over schiet. Daarmee breekt het feest voor Woudia los! KAMPIOEN IN DE BEKER!!!

Na onnoemelijk veel felicitaties en complimenten, verlaat Woudia het veld na de kleedkamer. Niet voordat zij Odin heeft bedankt voor de sportieve wedstrijd. In de kleedkamer wordt groot feest gevierd! Wat later in de partybus nog eens dunnetjes wordt overgedaan! Zondag na het mixtoernooi werden deze toppers gehuldigd en een rondje dorp op de platte kar volgde! Woudia heeft er nog één kampioen bij!!